Facebook/Sanaa Seif
Kahire – 2011 yılında, sonrasında Mısır’ın “Arap Baharı” devrimi Devrik uzun zamandır lider Hüsnü Mübarek, CBS’ “60 Dakika” röportajı askeri mahkemelerde yargılanan sivillere karşı bir kampanya yürüten genç devrimcilerden biri. Mona Seif, ülkesinde parlak yeni bir gelecek için fikirler ve umutlarla doluydu.
Ancak on yıldan fazla bir süre sonra, ailesine göre 2 Nisan’dan beri Mısır hapishanesinde açlık grevinde olan önde gelen bir siyasi aktivist olan kardeşi Alaa Abd El Fattah ile dayanışma içinde açlık grevinde.
Şimdi, büyük hırslardan uzak, ailenin hayal edebileceği en iyi sonuç Alaa’yı hapisten çıkarmaktır, böylece o ve kardeşleri Mısır’dan çıkabilirler.
Kahire Üniversitesi’nde matematik profesörü olan anneleri Dr. Laila Soueif, CBS News’e “Artık Mısır’da yaşamak istemiyor” dedi. Mona’nın zaten Londra’ya taşınmayı planladığını söyledi.
Alaa, ticari olarak bir yazılım geliştiricisidir, ancak son on yılda aynı zamanda Mısır’ın en tanınmış demokrasi yanlısı aktivistlerinden biri haline geldi. Son sekiz yılın çoğunu hapiste geçirdi.
Alaa, yeni çıkarılan bir protesto karşıtı yasayı ihlal ettiği için beş yıl parmaklıklar ardında kaldıktan sonra Mart 2019’da serbest bırakıldı. Önümüzdeki beş yıl boyunca denetimli serbestlikte kalması gerekiyordu ve görevi gereği her gün 18:00 ile 06:00 saatleri arasında bir karakola geldi. Ancak Eylül 2019’da yeniden tutuklandı. Alaa, Olağanüstü Hal Güvenlik Mahkemesi tarafından “yanlış haber yaymaktan” beş yıl daha hapis cezasına çarptırıldığı Aralık 2021’e kadar tutuklu kaldı. Bu mahkemenin kararı Mısır yasalarına göre temyiz edilemez.
Şimdi Alaa’nın hapisten çıkması için sadece iki yol var: Başkanlık affı ya da diğer bazı durumlarda olduğu gibi sınır dışı etme – mahkumun başka bir pasaportu varsa ve Mısır vatandaşlığından vazgeçerse. Özgürlüğe giden bu yol aynı zamanda Mısır cumhurbaşkanının onayını da gerektirecek.
Alaa’nın annesi Londra’da doğdu, bu yüzden aile ona bir pasaport almayı başardı ve Alaa Aralık ayında İngiliz vatandaşı oldu. Her iki kız kardeşinin de İngiltere pasaportu var. Şimdi aile, İngiliz hükümetinden Alaa’nın serbest bırakılmasını sağlamaya yardım etmesini istiyor.
Facebook/Sanaa Seif
“Onu bir Mısırlı olarak özgür bırakamadığımıza göre, İngiliz vatandaşı olarak özgürlüğü için zorlayacağız. YETER!” Alaa’nın küçük kız kardeşi Sanaa Nisan ayında söyledi Facebook’ta yayınla. Bir film yapımcısı olan Sanaa, “yanlış haber yaymak” suçundan Mısır’da 18 ay hapis yattıktan sonra geçen yıl serbest bırakıldı.
Alaa, İngiliz büyükelçiliğinin konsolosluk ziyaretine izin verilmemesini ve tutukluluk koşullarını protesto etmek için açlık grevine başladı. Aile, gözaltında kitaplara erişim ve egzersiz süresi de dahil olmak üzere temel haklarından mahrum bırakıldığını söylüyor.
Mısır İçişleri Bakanlığı Alaa’nın açlık grevinde olduğunu yalanladı ve iddiayı reddeden bir videonun savcıya sunulduğunu söyledi. Aile, videoyu görmek için bir istek gönderdi.
Mısırlı yetkililer yakın zamanda Mısır Ulusal İnsan Hakları Konseyi’nin (NCHR) talebi üzerine Alaa’yı daha modern bir hapishane tesisine taşıdı, ancak Alaa hâlâ bir konsolosluk ziyareti almadı.
Mısır dışından gelen baskı şimdi artıyor. Aktörler Olivia Coleman ve Mark Ruffalo da dahil olmak üzere A listesindeki bir dizi ünlü, çevrimiçi bir video için Alaa’nın oğlu hakkında yazdığı bir pasajı okumaya katıldı (aşağıya gömülü) Babalar Günü’nü kutlamak ve onun serbest bırakılmasını talep etmek.
Siyasi aktivistin ailesi için bir umut ışığı var: Nisan ayında, Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah El-Sisi, Mısır’ın tüm siyasi partileri arasında “ulusal diyalog” çağrısında bulundu ve siyasi mahkumlar konusu, siyasi tutuklular meselesinin en üst sıralarda yer aldığı görülüyor. gündem. Bazı mahkumlar zaten serbest bırakıldı.
El-Sisi, bireysel mahkumların davalarını incelemek için resmi olarak bir başkanlık af komitesi kurdu ve Alaa’nın ailesi, onun dikkate alınması için bir talepte bulundu.
Alaa’nın annesi, Alaa hapisteyken, davasının en azından tartışıldığı için şanslı olduklarını biliyor. Ülkenin nispeten yeni anti-terörizm ve güvenlik yasalarına göre tutulan – bazıları sosyal medya paylaşımları kadar küçük eylemler için – kimsenin bahsetmediği başka birçok mahkûm var.
Dr. Soueif kendisinin de onları düşündüğünü söyledi.
CBS News’e verdiği demeçte, “Alaa’dan çok daha kötü muamele gören insanlar var ve gerçekten insan haklarını umursuyormuş gibi görünen hükümetlerin bunu araştırmasının zamanı geldi” dedi.
Kaynak : https://www.cbsnews.com/news/egypt-alaa-abd-el-fattah-prison-activist-hunger-strike-80-days-human-rights/